Home Life Style Zagotować cebulę w mleku i wypić zupę: wystarczy raz.

Zagotować cebulę w mleku i wypić zupę: wystarczy raz.

by Henryk Podgórski
0 comment

Eliksir nieśmiertelności był poszukiwany przez uzdrowicieli, lekarzy i alchemików od czasów starożytnych. Ileż to ziół i składników (aż strach je wymieniać!) próbowali zmieszać, by uzyskać upragniony preparat. Nie udało im się jednak wynaleźć pożądanej substancji.

Medycyna ludowa ma wiele środków, które pomagają szybciej radzić sobie z przeziębieniem, zatkanym nosem, bólem gardła i kaszlem. Uzdrawiają i wzmacniają organizm. Jednym z nich jest mleko z cebulą. Jak prawidłowo przygotować lekarstwo w domu i stosować je w praktyce:

Istnieje wiele przepisów z dodatkowymi składnikami. Surowiec należy przygotować z wyprzedzeniem. Cebula powinna być jędrna, bez pęknięć i plam. Produkty mleczne lepiej przygotowywać w domu zamiast kupować je w sklepie.

Klasyczne gotowanie

Aby przygotować lekarstwo na kaszel zgodnie z przepisem, będziesz potrzebować:

Herbata – 200 ml;

Cebula – 1 mała cebula (70-100 g).

Pokrój cebulę na kawałki.

Wlej płyn do garnka i doprowadź go do wrzenia. Dodaj pokrojone kawałki cebuli.

Gotować mieszaninę przez 5-10 minut.

Wyłączyć ogień.

Przecedzić płyn przez sito lub muślinową szmatkę.

Z podanej ilości surowców uzyskuje się 100 ml.

Leave a Comment

Ta strona używa plików cookie, aby poprawić twoje wrażenia. Zakładamy, że nie przeszkadza ci to, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Zaakceptuj Czytaj Więcej

Polityka Prywatności I Cookies